GÖZETEAM Ortak Sağlık Güvenlik Birimi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Sema Tepe, firmalarıbekleyen tehlikelere dikkat çekti.
İş sağlığı ve güvenliğinin bir kültür olduğunu belirtenGÖZETEAM OSGB Yönetim Kurulu Başkanı A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Sema Tepe, köklü değişikliklerle bu kültürün yerleşmemesi halinde Türkiye’yi yeni tehlikeler beklediğini söyledi.
Tepe, Soma’da meydana maden faciasının başlıca sebebi olarak “İş sağlığı ve güvenliği kültürü”nünzayıflığının yanı sıra denetim eksikliği, ihmal ve iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili gerekli yatırımların yapılmamasını göstererek, işyeri yöneticilerine ilişkin önemli tespitlerle bulundu.
“Bana Bir Şey Olmaz…”
Endüstride yapılan yatırımlarla birlikte üretim tesislerinin büyük ölçeklere taşındığını hatırlatan Tepe, iş sağlığı ve güvenliğinde artan risklere dikkat çekerek eski kuralların yerine yeni standart ve düzenlemelerin hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. “Bana bir şey olmaz” anlayışının Türkiye’yi yeni felaketlere maruz bırakabileceği konusunda uyarılarda bulunan Tepe, üretim kapasitesi ve çalışan sayısı artan firmaların aynı oranda iş güvenliği tedbirlerini almaları gerektiğini söyledi. Mimar Sema Tepe, üretimin kalitesinin, işyerlerindeki güvenlik önlemlerine bağlı olduğunu kaydetti.
“İş Güvenliğine En Az İş Kadar Hassasiyet Gösterilmeli”
İş sağlığı ve güvenliğinin de işin bir parçası olduğunun altını çizen Tepe, “İşe gösterilen özen kadar iş güvenliğine de özen gösterilmeli. Hiçbir iş emniyetsiz yapılacak kadar acil değildir. Bir işçiyi işe geç kaldığında uyaran yöneticisi, aynı işçiyi eldiven kullanmadığı zaman da uyarmalı. Bunu bir kültür olarak benimsemeli” diye konuştu.
“Gerekli Tedbirleri Almak, Patronların Ekstra Bir İşi Değil, Asli Görevidir”
Patronların iş sağlığı ve güvenliği konusunda birinci derecede sorumlu olduklarının bilincinde olmaları gerektiğini vurgulayan Tepe, şöyle konuştu: “Patronlar, işçi çalıştırmanın getirdiği sorumluluğu hissetmeli. Gerekli tedbirleri almak, patronların ekstra bir işi değil, asli görevidir. İşin verimliliği konusunda gösterdikleri hassasiyeti iş sağlığı ve güvenliğinde göstermeyen patronların vurdumduymaz tutumlarına şahit oluyoruz. Bu kişilere sorumlulukları hatırlatılmalı ve devlet tarafından gerekli yaptırımlar uygulanmalıdır.”
“İşverenler İş Güvenliği Konusunda Eğitilmeli”
GÖZETEAM OSGB Yönetim Kurulu Başkanı Sema Tepe, işletme amiri seviyesinin üzerindeki yöneticilerin ve yönetim kurulu üyelerinin de iş sağlığı ve güvenliği konusunda yeterli bilgi ve donanıma sahip olmaları gerektiğini belirtti.
“İş Kazasını Önlemek Bedelini Ödemekten Ucuz Ve Kolaydır”
İş kazası verilerine de değinen A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Sema Tepe, 2002’den bu yana iş kazası ve meslek hastalığı sonucu ölen işçi sayısının 13 bin 500’e yaklaştığına dikkat çekerek, “Her yıl ortalama bin 119 işçimiz hayatınıkaybediyor. Maalesef bu rakamlar Türkiye’nin iş sağlığı ve güvenliği kültürü anlamında nerede olduğunu gösteriyor. Devletin hayata geçirdiği düzenlemeleri olumlu adımlar olarak değerlendirebiliriz, ancak denetimlerle birlikte iş sağlığı ve güvenliği kültürü konusunda yine devlete önemli görevler düşüyor. İş kazasını önlemek bedelini ödemekten ucuz ve kolaydır. Yaşanan olaylardan ders alınmalıdır” şeklinde konuştu.